Çim Bakımı Nasıl Yapılır? Solmuş Çimenleri Yeşertmenin Yolları
  • 27.12.2023

Çim Bakımı Nasıl Yapılır? Solmuş Çimenleri Yeşertmenin Yolları

Hava iyileştikçe, bahçelerde, parklarda ve çevremizdeki alanlarda yemyeşil çimenler göz kamaştırmaya başlar. Açık alanların bu temel örtüsü, canlı yeşilliğiyle hepimizi büyüler. Peki, bahçelerimizi süsleyen bu çimenlerin bakımı nasıl yapılır? Kuruyan çimler nasıl canlandırılır? Çimen biçimi nasıl olmalıdır? Tüm bu soruları merak ediyorsanız, yazımızı kaçırmamanızı öneririm.

Öncelikle ele almak istediğimiz ve genellikle merak edilen konulardan biri; çim sulaması nasıl yapılmalıdır?

Çim Nasıl Sulanır?

Herkes gibi, siz de çimlerinizin canlı ve yeşil olmasını istersiniz. Bu görünümü elde etmenin en önemli unsuru ise sulamadır. Çimenlerin sulanma zamanı oldukça kritiktir. Öğle saatlerinden ziyade, sabahın erken veya akşamın geç saatlerini tercih etmek sulama için daha uygun olabilir. Öğle saatlerinde sulama yapıldığında güneş ışınları, su damlacıklarıyla temas ederek çimlerinize zarar verebilir. Akşam saatlerinde sulama yapmak, suyun buharlaşmasını engeller ve köklere daha etkili bir şekilde ulaşmasını sağlar. Bu nedenle, en uygun sulama zamanı genellikle akşam olur, özellikle yaz aylarında bile.

Çimenler Ne Sıklıkta Sulanır?

Çimlerin sulama sıklığı, sıcaklık ve nem durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Çimenler suya ihtiyaç duyduklarında mavi-gri bir renk alır ve bitkinin eski yaprak uçları solmaya başlar, yukarı doğru kıvrılır. Güneşin bol olduğu bölgelerde su daha hızlı buharlaştığı için daha sık sulama gerekebilir. Yüksek nem içeren alanlarda ise sulama günlük bir kez yapılabilir.

Fazla su, çimler için susuzluk kadar zararlı olabilir. Aşırı sulama durumunda toprak aşırı su alabilir ve çimlerin kökleri kuruyabilir. Bu durumu test etmek için bir çubuk yardımıyla toprağın derinliğine suyun ne kadar indiğini gözlemleyebilirsiniz. Suyun toprağın 10 cm altına kadar nüfuz etmesi önerilir.

Kış aylarında yağış az olduğunda bile sulama önemlidir. Çimler kışın dinlenme dönemindeyken bile kuraklık oluşursa sulama gerekebilir.

Kuruyan Çim Tekrar Canlanır mı?

Çimler, gerekli tedbirler alındığında ve bazı önemli bakımlar yapıldığında yeniden canlanabilir. Bu nasıl yapılır? İlk olarak, toprağın havalandırılması için belirli aralıklarla toprağa tırmık batırılır ve böylece hava sirkülasyonu sağlanır. Eğer çimlerin solmasının nedeni aşırı veya yanlış sulamadan kaynaklanmıyorsa sabah ve akşam düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Günlük 10’ar dakikalık sulama yeterli olabilir. Bu yöntemlerle çimler tekrar canlanmaya başlayabilir.

Çim Nasıl Biçilir?

  1. Çimlerin düzenli olarak kesilmesi, kalınlaşmalarına neden olabilir. Bu sebeple, sık sık ve azar azar kesmek, tek seferde uzun bir kesimden daha iyi sonuç verebilir.
  2. Kurak dönemlerde çimenizi iki haftada bir kesmek yeterli olabilirken, yağmurlu dönemlerde hızlı bir şekilde büyüdükleri için haftada iki kez kesmek gerekebilir.
  3. Çimleri biçmeden önce, kurumuş yaprakları tırmık yardımıyla temizlemek önemlidir. Bu sayede çimleriniz daha iyi havalandırılır ve daha sağlıklı bir şekilde büyür.
  4. Çimleri biçmeden önce, alanın kuruduğundan emin olun. Aksi takdirde, zorlu ve tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
  5. Çimeniz 7-8 cm uzunluğa ulaştığında kesilmeye hazır demektir. Çim biçme makinenizin bıçağını bu uzunluğa göre ayarlamalısınız.
  6. Sıcak ve güneşli günlerde, akşamüstü çimleri biçmek ve ardından sulamak daha etkili olabilir. Biçme işleminden sonra sulama yapmazsanız, çimleriniz sararabilir.
  7. Çim biçerken her seferinde farklı bir yönde ve desende kesin. Bu şekilde, çimeniz her zaman aynı yöne bastırılmamış olur ve daha düzenli bir görünüm kazanır.

Hangi Çim Biçme Makinesi Seçilmeli?

Eğer 100 – 150 metrekarelik bir çim alanınız varsa, elektrikli bir çim biçme makinesi tercih etmeniz tavsiye edilir.

Benzin veya mazotla çalışan çim biçme makineleri genellikle profesyonel kullanım içindir. Bu makinelerin kullanım sonrası yakıtının boşaltılarak kuru bir yerde saklanması, oluşabilecek korozyonu engellemek için gereklidir. Bu durum bahçenizde sürekli bir benzin kokusu yerine mis kokulu çim kokusu oluşturmanız anlamına gelir.

Çim biçme işlemini ayda bir kez yapacak olsanız bile, bu tip makineler zamanla ciddi bakım gerektirebilir ve motor kısımları düzenli bakım isteyebilir.

Harcadığınız zaman ve enerjiyi çimlerinize değil, çim biçme makinenizin bakımına ayırmak istemeyebilirsiniz.

Elektrikli çim biçme makineleri ise az bakım gerektiren makinelerdir. Tak-çalıştır prensibiyle yıllarca sorunsuz çalışabilirler.

Sağlam, kauçuk kaplamalı dış mekan uzatma kablosu kullanarak rahatça çim biçebilirsiniz.

Uzatma kablosu seçerken, 1,5 mm kalınlığındaki kabloların maksimum 20 metre, 2,5 mm kalınlığındaki kabloların ise maksimum 40 metre uzunlukta olması gerektiğini unutmayın.

Eğer bahçenizde bu ölçülere uygun bir elektrik prizi yoksa, elektrikle çalışan şarj edilebilir çim biçme makinelerini inceleyebilirsiniz. Ancak bu makinelerin elektrik tesisatınıza yapılacak ek masraflardan daha pahalı olabileceğini unutmayın.

Çim biçme makinenizin kullanım kılavuzunda çim biçme işlemiyle ilgili önemli ipuçları bulunmaktadır. Makinenizi kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okumanız, çiminizi doğru şekilde biçmenize yardımcı olabilir. 

Çim Biçme Ne zaman Yapılır?

Çim biçme zamanı, çimenlerinizin sulanma düzenine, beslenme alışkanlıklarına ve mevsimsel değişimlere bağlı olarak değişebilir.

İyi bir bakıma sahip ideal bir çim bahçesi genellikle yaklaşık 15 ila 20 günde bir biçilme ihtiyacı duyar.

Çimlerin sağlığı için en uygun maksimum uzunluk, çimin türüne göre değişebilir, ancak genellikle ortalama 7-8 cm civarındadır. Bu uzunluğa ulaşan çimlerin sağlıklı kalması için düzenli olarak 4-5 cm'e kadar biçilmesi gerekir. Uzadıkça, köklerinden aldıkları besin, tepe noktalarına ulaşmakta zorlanabilir.

Uzun çimler uzaktan bakıldığında oldukça sağlıklı görünebilir, ancak alt kısımlardaki sararmalar gözden kaçabilir. Bu nedenle uzun süre biçilmemiş çimenleri biçtiğinizde beklenmedik sararmalarla karşılaşabilirsiniz.

Bu tür durumlarda panik yapmamanız önemlidir. Doğru sulama ve gübreleme işlemleri sonrasında, biçim sonrası sararmış gibi görünen çimleriniz hızla eski sağlığına kavuşabilir.

Çim Havalandırma Ne Zaman Yapılır?

Çimenlerinizin daha sağlıklı olması için toprağın havalanmasını sağlamak önemlidir. Bunun için yılda en az bir kez toprağı havalandırmanız gerekmektedir. Toprağı havalandırmak, gübrelemenin daha etkili olmasına yardımcı olabilir, bu nedenle havalandırma işlemini gübrelemeden önce gerçekleştirmek faydalı olacaktır. Çim havalandırmasını genellikle en uygun mevsim olan ilkbaharda yapmanız önerilir.

Son Yazılar

Tıkla Ara