
Rulo Çim
Çim alan oluşturmanın en sağlıklı, en hızlı ve en ekonomik yolu hazır rulo çim uygulamasıdır. Hazır çim m2 fiyatları mevsime bağlı değişiklik gösterebilir. Çim üretimi ile alanlarınız sadece 1-2 gün içerisinde yemyeşil olur. Bunun için tohum yatağı hazırlama derdiniz olmaz, ekim işlemleri ile uğraşmazsınız, yabancı otlardan arındırılmıştır mücadele yapmanıza gerek kalmaz. Çimlendirme problemi nedeniyle boşluklar kalmaz, ara ekim yapmak zorunda kalmazsınız, çimlendirme ve yetiştirmede en az %50 su tasarrufu sağlarsınız. Hazır Rulo Çim Gelişmiş, güçlenmiş olarak satışa sunulduğu için bakımı zahmetsiz ve kolaydır. Hazır Rulo çim, 1-2 hafta içinde üzerine rahatlıkla basılır hale gelir, güçlü ve gelişmiş yapısı sayesinde 12 ay boyunca uygulanabilir. Sıcak yaz günlerinde çevresine serinlik ve temiz hava verir. Hazır Rulo Çim sağlıklı yapısıyla her alanda homojen bir görüntü sağlar. Kolay bakım uygulamaları ile yıllarca sağlıklı kalır. Hazır Rulo Çim yaşam alanlarına estetik, yatırımlara değer katar.
Ekme Çim
Çim ne zaman ekilir: Yaz ve kış ayları tohum ekimi için uygun değildir. Çim ilk veya sonbaharda ekilir. Sonbahar ise en ideal zamandır. Bu mevsimde ekilen çim sıcaklardan etkilenmez. Havalar serinlediği için fazla uzamaz ve kökünü kuvvetlendirir. Yabani otların istilasına uğramaz. Güz yağmurları ile bol bol sulanır. İlkbahara kadar ekstra bakım gerektirmeden yetişkin bir çim haline gelir. İlkbaharda toprağı hazırlamak için fazla vakit yoktur. Birden bastıran sıcaklar yeni çimleri rahatsız eder. Sulama ve biçme işleri çok uğraştırır. Yeni ekilen çimlere ot ilacı atılması risklidir.
Oysa yaz aylarında her yerden yabani ot tohumu yağar. Taze işlenmiş, bol gübreli toprağa yerleşirler. Özellikle yazlık bahçelerde yeni çimlerin ezilerek yıpranması da söz konusudur. Rulo fiyat ekme çime göre daha pahalıdır.
Rulo Çim Zemin Hazırlama
Çim en güzel organik maddelerce zengin, killi, kumlu karışım topraklarda yetişir. Toprak uygun değilse çeşitli maddelerle iyileştirilebilir. Ağır killi topraklara dere mili ve bolca organik gübre (tercihen koyun gübresi) katılır. Kumlu topraklar da çiftlik gübresi ilavesi ile su tutar hale getirilebilir. İlk önce toprak derince bellenir. Her türlü inşaat artıkları, taşlar, kökler ve yabani otlar tamamen ayıklanır. Yabani otlar ot ilacı (herbisit) ile yok edilebilir. Ancak bu oldukça riskli bir iştir. İlacın tesirinin geçmesi için uzun bir süre beklemek gerekebilir. Zeminin hafifçe meyilli olması problem değildir.
Fakat tümsek ve çukurlar tamamen düzeltilmelidir. Bu işlem tırmıkla yapılabilir. Toprağı tavlanması için birkaç hafta beklenir. Bahçe tekrar, ama bu defa metrekareye bir teneke olmak üzere iyice ufalanmış eski çiftlik gübresi ile beraber kazılır. Hiçbir kesek kalmayıncaya kadar iyice işlenir. Başka bir tarafta yanmış gübre elenir. Toprağın birkaç gün oturması beklenir. Tahta bir tokmak veya silindirle toprak bastırılır. Çim ekiminden bir gün önce elenmiş gübre toprağa 1-1,5 cm. kalınlığında yayılır. Toprak kuru ise yağmurlama şeklinde sulanır. Ertesi gün tohum ekilir.
Çim ekimi: Tohumlar rüzgarsız bir havada metrekareye ortalama 40-50 gram hesabıyla serpilir. Tohumun dengeli dağılması için bahçe ip gerilmek sureti ile belli bölümlere ayrılabilir. Bahçenin bir kenarından başlayarak geriye doğru gidilir. Ekimden sonra bahçe hafifçe tırmıklanır. Tohumları gömmeye çalışmamalıdır. Ekili alan her gün sabah-öğle- akşam yağmurlama şeklinde sulanır. Tohumlar 3-10 gün içinde filizlenirler. Yeni çimlerin üzerinden silindir geçirmek adettir ancak bu çimlere faydadan çok zarar verir. Çimler 8-10 cm. olunca keskin bıçaklı bir makine ile boyunun yarısı kadar kesilir. Daha sonrakilerde biraz daha kısa tutulur. Yeni çimler çok kısa biçilmemelidir. Bir ay boyunca toprak daima nemli olacak şekilde sulama yapılır. Sulama yaparken yeni çimlere basıp incitmemek için hafif tahtadan uzunca bir kalas edinilir. Çimlerin üzerine doğru uzatılır ve buna basılır.
Sulama: Çim sadece bol su bulunan yerlere ekilebilir. Yazın devamlı, diğer mevsimlerde ise gerektikçe düzenli olarak sulanmalıdır. Büyük alanlarda otomatik sulama sistemi kurulması çok iyi olur. Küçük alanlarda ise hortumun ucuna takılan püskürtücü ile sulanır. Özellikle yeni çimler köklerin bozulmaması için hafifçe yağmurlanarak sulanmalıdır.